Regelmatig kom ik bij eigenaren die het zo druk hebben dat ze door de bomen het bos niet meer zien. De laatste weken is het echter hét gesprek van de dag: eigenaren die het zo druk hebben dat ze op het punt staan om eraan onder door te gaan. Het kost teveel energie, voortdurend stress. Het plezier verdwijnt. Het bedrijf groeit, maar de vraag is hoe lang het nog goed gaat. Die zich realiseren en durven te erkennen dat als het zo verder gaat er een moment komt dat ze wegvallen/ ziek worden en dan komt alles stil te liggen. Het bedrijf draait (alleen) óp jou!

Je bedrijf groeit gestaag. Jij bent van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan ’t werk. Op het einde van de dag constateer je dat je weer niet toegekomen bent aan de werkzaamheden die je had moeten doen. Je loopt continu achter de feiten aan. Je ergert je de hele dag door. Bent voortdurend bezig om de spreekwoordelijke brandjes te blussen. Of werk van medewerkers aan het controleren en verbeteren omdat het niet voldoet aan ‘de kwaliteit’ die je onderneming nastreeft? De sfeer wordt er niet beter op en ook de motivatie en betrokkenheid gaat achteruit, wat uiteindelijk weer omzet kost.
Laat staan wat je familie te verduren heeft: ook hier ben je snel geïrriteerd, mis je veel zaken en zie je je gezin steeds minder omdat je continu aan het werk bent. Voor je gevoel heb je geen keus. Linksom of rechtsom moet jíj ervoor zorgen dat er brood op de plank komt. Het is goed om je te realiseren dat je altijd een keus hebt. Jij bent ook de enige die er daadwerkelijk verandering in kan aanbrengen. Is dat gemakkelijk? Nee, zeker niet. Je open durven stellen voor reflectie is een eerste stap die je dient te ondernemen, om zo tot nieuwe inzichten te komen. Het vergt verder onder meer lef en doorzettingsvermogen. Het is ook noodzakelijk dat je in de eerste plaats aan jezelf durft toe te geven dat je huidige aanpak je uiteindelijk niet verder gaat brengen, de groei uit je bedrijf haalt of nog erger: je onderneming afbreekt.

Kortom: je doet het voor niemand goed en vooral niet voor jezelf. Jij wilt toch een gezond businessmodel? Gun jij jezelf wel een gezond en plezier leven? Herken jij jezelf hierin? Dan begin vandaag nog. Gun het jezelf!

Enkele tips waar je wellicht iets aan hebt:
•Jijzelf bent de aangewezen persoon om ergens verandering in aan te brengen. Dit gaat niet vanzelf. Het begint bij inzicht krijgen in de situatie en je bewust worden van de pijnpunten/ feiten en onder meer gedrag.
•Neem afstand van de waan van de dag. Investeer tijd en energie in je lange termijn visie en doelen.
•Allereerst kun je jezelf uitdagen om te achterhalen waar de oorsprong van het probleem zit. Blijf je bv. onbewust alles zelf doen en kun je moeilijk loslaten? Zijn je medewerkers ongemotiveerd en te weinig betrokken? Is er een gebrek aan effectieve communicatie? Is er simpelweg teveel werk door economische groei?
•Zodra de oorsprong van helder is heb je een vertrekpunt. Het biedt een basis om het probleem bespreekbaar te maken in je organisatie en medewerkers erbij te betrekken. Ga de dialoog aan.
•Zorg voor een punt op de horizon waar iedereen zich in herkent en naar toe kan werken.
•Focus. Maak de visie smart. Formuleer doelen, benoem acties en taken voor alle betrokkenen. Het vormt het startpunt van verbetering en (proces)optimalisatie.

Gun jezelf een gezond en stressvrij leven en investeer hierin, je verdient het!

De investering is te overzien: grotendeels gaat het om je eigen tijd en wellicht een begeleidingstraject met een onafhankelijke adviseur om inzicht te krijgen in verbeterpunten. Je hebt zelf verstand van je business, maar iedereen heeft een bepaalde ‘bedrijfsblindheid’ als het om het (interne) proces in je eigen onderneming gaat. Het inzicht zorgt ervoor dat je weloverwogen keuzes kunt maken en snel op volle kracht vooruit kunt. Realiseer je dat deze (beperkte) investering je een veelvoud aan (meetbaar) rendement op levert op de lange termijn. Zowel op kwalitatief als op kwantitatief vlak.

Zorg goed voor jezelf, zorg dat er rust komt en dat je gezond blijft. Allen zo kun je ook goed voor andere zorgen, je bedrijf laten groeien en genieten van al het moois dat je opbouwt, zakelijk en privé. Succes!

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken, neem dan gerust contact op met mij.

Monique Thijssen | Mothiev
06-1508 0052