Het blijft mij fascineren. Topsport. De kijker ziet emotie, drive. Prestatie of het uitblijven van de prestatie. Neem het Nederlands elftal enkele weken terug. Heel voetbalminnend Nederland wist waar het fout ging, waar het team faalde, hoe het beter kan en wie zijn schuld het is. Een ander mooi voorbeeld vind ik het teamgoud en zelfs individueel goud bij de Nederlandse springruiters. Ongelooflijk knap hoe zij wederom, onder begeleiding van Rob Ehrens, goud wisten te pakken. Maar is de sportliefhebber zich er ook altijd van bewust wat er allemaal bij komt kijken? Trainen omvat meer dan alleen een paar uur per week fysiek met je sport bezig zijn.

De vraag die mij fascineert: hoe kan het dat het ene team succesvollere is dan het andere? Je kunt de vergelijking maken met organisaties. Ondernemen is ook topsport. Bij beide ben je dag en nacht bezig om je droom te realiseren. Emotie speelt bij beide een grote rol: je doet het met je hart. De tijdsinvestering: het gaat regelmatig (een periode) ten koste van je privéleven, je ontspanning of bv. de sociale component. Je bent er 24 uur per dag mee bezig. Je maakt een plan, je bedrijf groeit, je leert met vallen en opstaan. En er zijn altijd factoren waar je geen invloed op hebt. Met uiteindelijk een doel: het verwezenlijken van je droom.

Toch zijn er ook lessen waar we kunnen leren van de topsport, zowel van de individuele topsporter als van teamsport. Een topsporter heeft een ambitie en stelt een realistisch doel (net als veel ondernemers) bv. een medaille winnen op een wereldkampioenschap over vier jaar. Daar werkt hij / zij naar toe. Hiervoor wordt een plan opgesteld, waarin een aantal doorslaggevende elementen worden uitgediept, denk bv. aan wedstrijden waaraan men deelneemt, trainingsschema, kwalificatiewedstrijden enzovoorts, maar ook zaken als voeding en voldoende rust, die nodig zijn om dit doel te bereiken. Dit wordt smart gemaakt. Bij teams wordt dit samen opgepakt. Zo is het ieders doel, ieders verantwoordelijkheid. En kan ieder lid zijn eigen toegevoegde waarde benoemen en ook ‘leveren’. De training is erop gericht om de sporter beter te maken in wat hij of zij al goed kan, zodat hij/zij hierin uiteindelijk kan excelleren.

Zo gaat het ook bij de meeste organisaties denk je nu. En precies daar zit vaak het verschil. De waan van de dag bepaalt vaak hoe onze agenda eruit ziet. Regelmatig verliezen we onze focus en zijn we met de zaken bezig die niet of nauwelijks bijdragen aan ons doel. Fouten mogen niet gemaakt worden en worden verzwegen. We zijn continu bezig met ons einddoel en minder met het (organisatie)proces. Wat jammer is, want juist door fouten en het proces te evalueren kunnen we als organisatie veel leren, het proces optimaliseren en deze in de toekomst ook voorkomen.
Hoe vaak evalueer jij het proces intern met je medewerkers? Hoe maken jullie afspraken en kunnen jullie je als team aanspreken op gemaakte afspraken? Zijn het ook echt doelen van het team of zijn ze ‘opgelegd’? Mogen er fouten worden gemaakt? Hoe hou je de sfeer goed en zorg je ervoor dat je team optimaal presteert?

Topsporters hebben de focus voornamelijk op de training liggen, de tussentijdse wedstrijden. Deze worden continu geëvalueerd. Video opnamen worden tot in de treuren geanalyseerd om er van te leren. Om het zo de volgende keer beter te kunnen doen. Ze werken veelal vanuit eigen kracht, trainen om beter te worden waar ze al goed in zijn. Ze zijn bezig met die aspecten, die ze zelf kunnen beïnvloeden. Iedere keer zetten ze een klein stapje op het lange pad naar hun uiteindelijke doel. Ze passen zich continu aan aan de omstandigheden en zijn flexibel. Degene die dit het beste doet zal uiteindelijk als winnaar uit de bus komen. Het gaat niet vanzelf, het is een continu ontwikkelingsproces.

Om terug te komen op de voorbeelden in de eerste alinea. Wij oordelen ‘gemakkelijk’ over wat we zien. Mag je één persoon verantwoordelijk houden voor het uitblijven van de prestaties van een heel team? Of is het reëler om je vragen te stellen als: is er wel draagvlak? Hebben ze wel dezelfde focus? Staat het team boven het individuele doel? Houden ze elkaar wel voldoende alert?

Al met al genoeg stof tot nadenken. Hoe ga jij morgen aan de slag met je team? Blijf je doorgaan zoals het gaat of ga je het verschil maken en die topprestatie neerzetten?

Mocht je een keer willen sparren over het optimaliseren van het organisatieproces binnen jouw organisatie, neem dan gerust geheel vrijblijvend contact met me op.

Monique Thijssen | Mothiev
06- 1508 0052